Hemstiching

Betydligt snyggare än att sy sicksack på maskin är det att handsy kanten. Det gör man enklast medan väven är kvar i vävstolen. Jag vet inte om det finns ett svenskt namn på sömmen, men den är väldigt vanlig bland vävare världen runt. Och jag är helt säker på att det finns många som är bra mycket bättre på det än vad jag är. Jag hoppas att ni hör av er om jag har vänt någonting upp-och-ner eller bak-och-fram.

hemst1

Jag lämnar en bit av inslagsgarnet, sådär 3-4 gånger bredden på väven brukar räcka. Det är det garnet jag använder att sy med. Jag syr under 4 trådar.

hemst2

Sedan en gång till under samma 4 trådar, men den här gången sticker jag upp nålen nedanför 3 inslag, och fäster på det viset trådarna i väven. Sen syr jag under 4 nya trådar, osv. När alla varptrådar är rundade är det bara att klippa till fransarna i önskad längd.

Innan jag börjar väva nästa scarf slår jag in några inslag i ett annat garn. Så sparar jag en bit av inslagsgarnet. När jag har vävt en bit petar jag bort det andra garnet och syr kanten, innan jag väver vidare.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 reaktioner på ”Hemstiching

 1. aha. det var intressant. jag har aldrig sett det. mycket bra beskrivet.
  det ska ajg komma ihåg. tack tack.
  du har en fin blog 🙂
  hälsningar monika i nybro.

 2. Vilken lycka att kunna klippa ned något som för en gång skull är helt färdigt!
  Väldigt snyggt mönster på sjalen, vad är det för bindning?
  Lycka till!
  /Sanna

 3. Vad smart, det ska jag prova nästa gång jag väver sjalar.

  Kul med nya sätta att montera, man behöver nya infallsvinklar ibland.

  Fina sjal också både den röda och den grå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *