Rya, knutar och historia

Om jag säger rya så tänker väl de flesta på mattor. Men ryamattor är ett ganska nytt påfund, prydnadsmattan. Gamla ryor använde man i sängen.

Ryor var ett effektivt sätt att hålla värmen på nätterna. Och man använde dem med den fluffiga sidan neråt! Ofta var de lite glesare än de ryorna man ser idag. Det går åt otroliga mängder garn till en rya (en garnkostnad på 15 000 är inte alls orimligt, om man har egna får är det förståss en helt annan sak…).

Men sängryorna slutade användas i slutet av 1800-talet. De ersattes av vadderade täcken och centralvärme.

ryaprov

Jag var, som jag skrivit förut, på en vävträff om ryor i gårkväll. Och det här är mitt test av ryaknutar. Mina bordsgrannar planerade offentlig utsmyckning, och det fanns både ishav och skidbacke. Tänk vad man kan göra med en pappskiva, lite garn och massor av fantasi!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 reaktioner på ”Rya, knutar och historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *