Hur tvättar du?

Att väva och sälja trasmattor innebär att man ganska ofta förklarar hur man bäst tvättar en trasmatta. Tvättråd ingår såklart i köpet.

Det klassiska sättet är att skura trasmattor med såpa på en brygga. Då har man också nära till vatten att skölja ur såpan i. Fast det kanske inte alla har tillgång till?

De allra flesta mattorna som jag väver är helt och hållet i bomull. Det innebär att de kan tvättas i en vanlig tvättmaskin. Småmattor i en vanlig 5-kilosmaskin och större mattor i en grovtvättmaskin. Våta trasmattor blir ganska tunga.

Eller för all del, att skura i badkaret funkar minst lika bra. Det man däremot ska tänka på är hur man hänger den på tork. Speciellt om man är osäker på vad den är vävd av.

Om man hänger mattan så att ränderna hänger lodrätt, så är risken för att färgerna fäller i varandra bra mycket mindre. Själv vågar jag aldrig väva av okända trasor. Jag använder bara trasor från tyger som jag själv har tvättat. För att vara på den säkra sidan.
trasmattor

Fast den ljusa mattan på bilden har linvarp. Och lin i tvättmaskin blir ganska skrynkligt. Inget som man vill ska hända med en matta. Så mattor med lin måste plantvättas, eller tvättas försiktigt för hand för att behålla formen.

Det finns ju så många sorters mattor i många olika sorters material, och jag är inte någon expert på alla sorters mattor. Jag äger inte ens en ullmatta. Den jag en gång hade var ett sorgligt kapitel, både smutsig och trasig. Jag undrar om ett mattproffs hade kunnat rädda den?

Inlägget är ett samarbete med Orienttvätt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *