Pläd eller filt

En varm och go filt är väl aldrig fel i vinterkylan? Härligt att svepa in sig i. Jag måste verkligen förska hitta ett lämplig ullgarn, och en vacker teknik, så jag kan väva lite varma plädar.

Plädarna på bilden kommer från Klippans, och jag vet att IKEA också har fina plädar. Men är det någon som vet skillnaden mellan filt och pläd?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 reaktioner på ”Pläd eller filt

 1. Vad jag minns från barndomen så var filten ” hopfiltad ” lite tjockare. Kantad med langettstygn eller en bandkant av nåt slinkigt tyg. En pläd hade fransar och var mera ” fluffig.

 2. Om man skickar sina filtar på beredning, så blir de ju tjockare och fluffiga. Men nog kan det vara med fransar? Kostar en slant gör det också med beredningen, kanske är det därför som filtarna verkar vara dyrare?

 3. hejhej!
  tror att skillnaden är att den ena har bomullsvarp o ullinslag o den andra har ull i både varp o inslag. tror att filt är den med bomull. men inte säker… läste på om detta för inte länge sen. men det fastnade tydligen inte…

 4. Hej! När man väver filtar har man bomullsgarn som varp och 1-trådigt ullgarn som inslag. Även om de bereds blir det inte riktigt samma varma gosiga filt som en pläd.
  Pläden väver du med 2-trådigt ullgarn (3000 m/kg) i både varp och inslag. Jag kan rekommendera Kampes plädgarn, som har en fin färgskala och är inte så hårt tvinnat utan det blir mjukt och gosigt när det är berett.
  Jag önskar dej en GOD JUL och så får du en stor julkram av mej.

  Birgitta

 5. Men då är ju filtar ganska likt gamla ryor! Oj, det här blir som en hel avhandling. Men nu tar jag helg, och fortsätter sen.

 6. Jag tror att en filt större än en pläd i regel numera väver man vilken storlek man behöver, en pläd är något som man värmer kroppen när man tittar på TV, eller att hålla sig värm när man inte sover?

 7. Enligt wikipedia har filt “standardmått” medan plädar inte har någon standard… Dock brukar de ju oftast i affärer vara 130X170 på (fleece)plädarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *