Varpram 2

Jag har försökt googla fram lite info om att varpa på varpram (warping board).

Det mesta jag hittar är skrivit till den som aldrig har varpat. Hur man räknar ut varplängd, att man ska göra ett skäl, och att trådarna ska vara jämnt varpade. Sånt som jag redan känner till.

Så finns det en hel del beskrivningar på hur man gör en varpram. Och Peg beskriver hur hon gör en sektionsvarpning med hjälp av en vävram. Nu har jag redan en varpram, och jag har ingen sektionsuppdelad garnbom (eller förresten, man kanske kan använda den här metoden ändå? Jag får testa det senare, när jag har kommit över den första tröskeln; att få varpen jämn och perfekt.)

Däremot märkte jag att jag saknade en ordentlig spolställning. En sån där trådarna går igenom krokar, så att de löper fritt. Det löste jag genom att låta trådarna gå runt den bakre bommen på vävstolen, som stog alldeles bredvid. Det gjorde att garnet ‘flöt’ fram lättare, och inte ville ‘sno ihop sig’ alls lika mycket.

Fyll gärna på med fler tips!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 reaktioner på ”Varpram 2

 1. Hej!

  Varpa med varpram är vabligaste sätt i Japan.
  Själv lärde jag mig vävning i Sverige, så jag har tyvärr ingen erfarenhet varpa med varpram, men det finns mycket information som är skriven på japanska.
  Här är några länkar som har mycket bilder:
  http://blog.livedoor.jp/linen_girl/archives/862089.html
  http://www.applepie.gr.jp/haru/ori-seikei.html
  http://d.hatena.ne.jp/masunooriki/20071020/1199883507
  http://www.lcv.ne.jp/~ichiki/HPbase/ori5.htm
  Fråga gärna om du undrar om texten.

  Det finns olika sätt att varpa med varpram.
  Om du skriver vad du vill veta, kanske kan jag hitta svaret i mina japanska vävböcker eller kan fråga mina vävvänner i Japan.

 2. Tack! Vilka bra bilder! Jag fick genast en del idéer om vad jag kan testa.

  Jag behöver komma underfund med hur jag ska göra, så att det fungerar för mej. Hur man håller trådarna så att de inte trasslar, sånt som det ständigt är diskussion om i svenska vävstugor (men om golvvarpan då).

  Tack igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *