2023

Gott nytt odlingsår 2023.

Jag börjar med att väcka lite krukväxtsticklingar till liv under växtbelysningen. Dags att beskära tillbaka långa skott och göra nya sticklingar. Plantera nya sticklingar och låta dom växa till sig. Det blir lite olika sorter men mest palettblad och pelargoner.

Sen börjar sådderna. Först sår jag inomhus, men sen får jag värma upp fler utrymmen för att få plats med allt. Det är därför jag väntar lite längre på att så i år när elen är dyrare. Men snart ska jag börja med paprikasådden.

I april är odlingarna igång. Det blir plantor överallt hela våren. Grönsaker och blommor. Krukväxter. Inomhus och på balkongen, verandan och växthusen.

Kanske att det blir lite ätbart klart i juni. Bondbönor och sockerärtor. Eller grönkålsblad. Men det mesta av grönsakerna blir klart i slutet av juli, efter semestern. Då blir det massor av bönor och rödbetor och kål och lök och allt det andra. Hösten är alltid den stora finalen på odlingsåret.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

September

Redan september. Och redan dags att börja tänka på höströj i grönsakslandet. Planera för nästa års odling och förbereda bäddar. Jag tänkte att ni skulle få följa med i processen. Att jag skriver om vad jag gör och varför. Jag började med att ta bort näten idag. De är nu ihopvikta och undanstuvade i ett uthus. Bågarna är också borta, de flesta. Snart kommer nästa steg. Häng med.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tomathuset

Här kommer en hälsning från växthuset. Här mognar det tomater och vissa plantor har växt iväg och behöver bindas upp. Trångt och varmt som en djungel.

Själv har jag nästan drunknat i semesterkoma. Samtidigt som jag skriver långa listor i min kalender med sånt som ska göras. Nu är det bara två veckor innan det blir matmarknad och jag planerar för fullt.

Kanske är det ändå semesterkoman som vinner. Och det är bra. För då tänker man så bra. Och kan prioritera rätt när man sätter igång sen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Sommarsådder

En bunke fröpåsar att så i sommar. Sallat att skörda i höst. Blommor som får växa till sig i höst, övervintra på veranda eller växthus och blomma i vår. Vintersallat och morötter som skördas i vår.

Det växer inte på vintern. Men många växter kan överleva vintern och fortsätta växa i vår. Om man nu bara lyckas få dom att överleva.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Sommar

Så kom den. Sommaren.

Våren är plantsäsongen. Då man kollar plantor det första man gör när man vaknar, och termometern det sista man gör innan man somnar på kvällen. Vattnar och vattnar. Sår nytt och planterar.

Nu tar det inte slut bara för att det blir sommar, men inte alls lika mycket som på våren. Det är lite till som ska ut på friland och lite kvar i det stora växthuset. Men det lilla växthuset är klart. Det är det som syns på bilden.

Och i går kväll gjorde jag en ny fröbeställning till mina sommarsådder. Det är mest sånt som ska övervintra på verandan och kanske några höstsådder som ska övervintra utomhus. Men vi firar väl midsommar först 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Mars

Den här bloggen har visst blivit en månadsblogg. Ja, varför inte? Vad gör jag i mars?

Det är nu allting börjar på allvar. Alla fröpåsar kommer fram och det är jord och krukor överallt. Idag har jag inrett växthus nummer två med bockbord och bubbelplast. Så nu är det klart att ställa ut plantor där också. Första växthuset är väl lite mer än halvfullt, verandan är ganska full, balkongen är full och vårt extrarum är fullt. Du anar en trend här va?

Jag har fått en del frågor om jag inte är rädd för väggar? Men nej, inte alls faktiskt. Det finns helt enkelt inte en chans att jag skulle ramla in i en vägg plötsligt. Såklart blir jag trött och behöver vila ibland. Men inte mer än så. Utbränd 2.0. Eller nåt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Februari

De första sådderna växer upp och behöver planteras om. Alltid lika roligt att se hur utrymme efter utrymme fylls upp med fina plantor.

Samtidigt har jag blivit klar med stora redovisningar. Och har kunnat städa bort högvis med papper. En stor lättnad. Och rum för en liten andningspaus.

Eller ja, det finns alltid en massa småsaker som behöver fixas och sådder som behöver planeras. Det är väldigt stor riska att det kör ihop sig senare annars. Vårvärmen kommer alltid snabbt när den kommer.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2022

Vilken vecka det här blev. I måndags var det avslutning för vävkursen. Sista gången i lokalen. Jag har inte varit kursledare i mer än två år, men det har varit väldigt roligt och jag kommer verkligen att sakna det.

Idag är det bilprovning och imorgon tredje vaccinationen. Puh. Vad ska jag göra resten av året efter allt det här?

Inte helt oväntat har jag börjat förbereda och planera för plantor och grönsaker. Först plantor i vår och grönsakskassar från slutet av juni. Tur att jag har min nya fina kompost.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Certifiering

Nu har jag beställt lite att läsa. Jag vet fortfarande inte om jag ska certifiera mej, och ännu mindre vilken sorts certifiering. Men jag ville ändå veta lite mer om vad som krävs.

Än har jag inte hittat någon direkt överraskning. Som tur är. Man vill ju inte riskera matförgiftning direkt. Jag får läsa vidare. Men först behöver jag planera mina sådder av sallat lite mera.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Glasögon och linser

Jag har fått frågor om mina glasögon. De är från Regionen, precis som linserna. Jag går inte så ofta till Syncentralen numera, mest för att köpa de speciella linsvätskor som jag behöver. Men för några år sedan var jag där och bytte linser nästan varje månad.

Det är ungefär 5 år sedan som jag upptäckte att det inte räckte med vanliga glasögon. Jag skrev om det här. En lång resa när jag inte visste hur det skulle sluta, och jag såg ganska dåligt.

Jag ser fortfarande riktigt dåligt utan linser och glasögon. Sjukdomen heter keratoconus. Men läget är stabilt, som det heter. Jag behöver inte gå på kontroller på sjukhuset längre och jag ser vad jag gör. Bara att hålla koll på linser och glasögon.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail