Såhär odlar jag ärtskott, och solrosskott

Både ärtskott och solrosskott är skott som växer snabbt och blir klara på ungefär en vecka. Om man odlar dom inomhus under belysning.

Jag börjar med att lägga fröna i vatten i 24 timmar. Tänk på att de sväller. Jag tar 1 dl gula ärtor i en frukostskål. Men bara halva mängden, en halv dl, solrosfrön. Mängden beror såklart på vad man odlar i. Jag odlar i såaskar från Lindbloms, de är 17 x 23 cm.

Jag häller i ungefär en cm jord i asken, plattar till och sprider ut fröna. För att fröna ska få ordentlig kontakt med jorden så ställer jag en tom såask över med frukostskålen som tyngd. Hela stapeln ställer jag på ett varm ställe, t ex vid ett element. Jag använder en bricka och vattnar på den.

Man får hålla koll och vattna vid behov. På två dygn brukar de har börjat växa lite lagom, någon cm. Då vill de komma fram i ljuset, och växa färdigt.

Gula ärtor har jag använt sorten GoGreen, svenskodlade, från mataffären. Solrosfröna är från Lindbloms (för viltåker).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *